Care sunt parametrii de sudare MIG MAG?

Sudarea MIG/MAG se numără printre cele mai frecvent utilizate procese de sudare, în special pentru că implică o tehnică mai simplă comparativ cu alte metode de sudare și pentru că permite o viteză remarcabilă de sudare.

Procesul de sudat MIG/MAG este asociat unui nivel ridicat de productivitate, deoarece este versatil și permite intervenția asupra materialelor și componentelor de grosimi diferite. Aceste două procese își găsesc aplicabilitatea într-o gamă variată de sectoare de activitate, cum ar fi industria metalurgică, industria auto, construcțiile navale și alte domenii unde se impune utilizarea unui echipament de sudat cu eficiență înaltă.

Ce este sudarea MIG MAG?

Sudarea MIG/MAG este un proces de sudare al cărui principiu de funcționare constă în topirea unui fir metalic pentru îmbinarea a două suprafețe asupra cărora se intervine și în protejarea cordonului de sudură cu ajutorul unui gaz. Arcul electric arde între piesa de prelucrat și un electrod de sârmă consumabil, iar căldura generată topește deopotrivă piesa de prelucrat și electrodul fuzibil.

În linii mari, MIG și MAG sunt două categorii ale sudării cu arc electric în mediu de gaz protector. MIG (Metal Inert Gas)  și MAG (Metal Active Gas) sunt, de fapt, două procedee de sudare diferite.

Sudarea MIG constă în sudarea metalului cu gaz inert, pentru care se folosesc gaze de protecție ce nu sunt reactive (argon, heliu sau un amestec între cele două gaze) și care este potrivită pentru sudarea materialelor ca titanul, cuprul și aluminiul, printre altele. Sudarea MAG folosește gaze active pentru sudarea metalului (CO2 sau gaze mixte), înalt reactive, fiind folosită cel mai adesea în sudarea oțelurilor de construcție slab aliate.

Parametrii pentru sudare

Pentru o sudură de calitate, trebuie să acorzi atenție în prealabil fiecărui parametru, cum ar fi viteza de avansare a sârmei și tensiunea. Procesul începe cu selectarea sârmei și a gazului pentru sudură, după care se revine asupra curentului de sudare, tensiunii, amperajului și vitezei de deplasare a arcului. Aceștia parametri determină calitatea sudurii, se influențează reciproc și trebuie la rândul lor stabiliți în perfectă armonie în raport cu grosimea materialului de sudat.

Majoritatea echipamentelor de sudură MIG/MAG moderne sunt prevăzute astfel încât să permită reglarea parametrilor vizați în funcție de mișcarea și modul în care se comportă arcul electric. Setarea corectă a parametrilor poate pune probleme în unele cazuri, motiv pentru care te poți orienta mai degrabă către echipamentele cu funcție sinergică, adică acele echipamente programate sau prevăzute cu linii sinergice în vedere ajustării corecte a parametrilor de sudură.

Utilizarea unor echipamente de înaltă calitate și reglarea corectă a fiecărui parametru, precum și aplicarea corectă a tehnicii, înseamnă o lucrare finalizată cu succes, adică o sudură uniformă, fără defecte. De aceea, este recomandat să îți alegi aparatura și consumabilele nu în funcție de preț, ci după specificațiile tehnice și calitate.

Înțelegerea parametrilor de sudare și folosirea procedeului potrivit pentru tipul de material pe care dorești să îl sudezi sunt două aspecte prioritare în obținerea unui rezultat final pe măsura așteptărilor. Sudura MIG/MAG este folosită cu precădere deoarece implică o tehnică relativ simplă, echipamentele sunt ușor de manevrat și au un preț avantajos, iar sudura este netedă și uniformă.

Coș de produse0
Nu aveți produse în coș
Continuă cumpărăturile
0