Compensarea rezistenţei liniilor

Valoarea rezistenţei liniilor poate fi setată direct sau poate fi compensată şi prin sursa de curent. În starea de livrare, rezistenţa liniilor surselor de curent este setată la valoarea de 8 mΩ. Această valoare corespunde unei linii de legare la masă de 5 m, unui pachet de furtunuri intermediare de 1,5 m şi unui aparat de sudură autogenă răcit cu apă, de 3 m. De aceea, la alte pachete de furtunuri este necesar să se efectueze o corecţie de tensiune +/- în vederea optimizării proprietăţilor de sudare. Printr-o nouă compensare a rezistenţei liniilor, valoarea corecţiei tensiunii poate fi readusă aproape de zero. Rezistenţa liniilor electrice trebuie să fie compensată din nou după fiecare schimbare a unei componente a accesoriilor, cum ar fi aparatul de sudură autogenă sau pachetul de furtunuri intermediare. Dacă în sistemul de sudare este utilizat un al doilea dispozitiv de alimentare cu sârmă, pentru acesta trebuie măsurat parametrul (rL2). Pentru toate celelalte configuraţii, este suficientă compensarea parametrului (rL1).

 

 

1 Pregătirea

 • Opriţi aparatul de sudură.
 • Deşurubaţi duza de gaz a pistoletului de sudură.
 • Tăiaţi sârma de sudură coplanar cu duza de curent.
 • Trageţi înapoi o bucată de sârmă de sudură (cca. 50 mm) la dispozitivul de avans pentru sârmă. În duza de curent nu ar trebui să se mai afle acum nicio sârmă de sudură.

2 Configurarea

 • Ţineţi apăsat pe „Buton rotativ Randament sudură”, totodată porniţi aparatul de sudură (minim 2 s). Eliberaţi butonul rotativ (utilajul comută după alte 5 s la primul parametru Rezistenţă de linie 1).
 • Prin rotire la „Buton rotativ Randament sudură”, se poate alege doar parametrul corespunzător. Parametrul „rL1” trebuie să poată fi egalizat la toate combinaţiile de dispozitive. În cazul sistemelor de sudură cu un al doilea circuit de curent, dacă de exemplu trebuie acţionate două dispozitive de avans pentru sârmă la o sursă de curent, trebuie să executaţi o a doua compensare cu parametrii „rL2”.

3 Compensarea/măsurarea

 • Aşezaţi pistoletul de sudură cu duza de curent într-un loc curat pe piesa sudată, aplicând puţină presiune şi apăsaţi butonul de acţionare a pistoletului cca. 2 secunde. Va trece un curent scurt de scurtcircuit, cu care se va determina şi afişa noua rezistenţă de linie. Valoarea poate fi între 0 mΩ şi 40 mΩ. Valoarea nou setată este memorată imediat şi nu are nevoie de o altă confirmare. Dacă în afişajul din dreapta nu apare nicio valoare, măsurătoarea a dat greş. Trebuie să repetaţi măsurătoarea.

4 Restabilirea pregătirii pentru sudură

 • Opriţi aparatul de sudură.
 • Înşurubaţi din nou duza de gaz a pistoletului de sudură.
 • Porniţi aparatul de sudură.
 • Introduceţi din nou sârma pentru sudură.

Coș de produse
Nu aveți produse în coș
Continuă cumpărăturile
0