Mănuși de sudură – Cum să faci alegerea corectă?

Ce poartă un sudor în 99% dintre cazuri? Mănuși de sudură! Sunt esențiale pentru un sudor, profesionist sau amator, oferind protecția necesară în timpul manevrării echipamentului de sudat. Află din informațiile următoare cum le alegi pe cele potrivite, urmând sfaturile profesioniștilor Rebels Grup.

Cum te protejează o pereche de mănuși de sudură?

Procedeul de sudare implică mai multe riscuri, iar echipamentul de protecție corespunzător te poate ajuta să elimini o parte importantă dintre acestea. Având în vedere că mâinile sunt expuse direct în momentul activității de sudare, din echipamentul de protecție obligatoriu fac parte și mănușile de sudură.

Mănușile de sudură te pot proteja de electrocutare, arsuri, de efectele nocive ale arcului electric, precum și de bucățile ascuțite de metal, care îți pot provoca tăieturi. Pentru a fi protejat împotriva pericolelor legate de sudat, o pereche adecvată de mănuși este esențială.

Tipuri de mănuși pentru sudat

În magazinele de specialitate, care comercializează echipament de protecție pentru sudat, există mai multe tipuri diferite de mănuși. Unele protejează doar degetele și palmele, pe când altele protejează inclusiv încheietura mâinii și întreg antebrațul. De asemenea, există mănuși realizate dintr-o combinație de materiale, precum piele de vită sau porc, cauciuc și bumbac.

Indiferent de alegerea pe care o vei face din aceste tipuri, mănușile de sudură trebuie să fie de calitate superioară, pentru a asigura nivelul de protecție adecvat. Conform echipei Rebels Grup, câțiva indicatori ai calității de care poți ține cont sunt:

 • palma mănușii de sudat este căptușită cu bumbac sau lână;
 • modelul de mănușă asigură controlul optim și mânuirea eficientă a aparatului de sudare;
 • pielea este moale și pliabilă;
 • mănușa este rezistentă la temperaturi ridicate;
 • dacă unul dintre materialele folosite pentru realizarea mănușilor de sudat este bumbacul, este necesar ca acesta să aibă proprietăți ignifuge;
 • rezistența la abraziune și ulei reprezintă un plus, garantând o durabilitate mai îndelungată;
 • proprietăți antialunecare, date de manșeta cauciucata cu care este prevăzută mănușa de sudură.

Așa cum probabil știi deja, există diverse procedee de sudare, iar mănușile se aleg și în funcție de acest aspect. Pentru sudarea de tip MIG-MAG este recomandat să alegi o pereche de mănuși realizate dintr-o piele flexibilă, precum cea de vită. Totodată, designul degetului arătător al mănușii trebuie să fie ergonomic, pentru a ajuta la utilizarea eficientă a pistoletului MIG. Pentru sudare TIG, o mănușă din piele de porc, prevăzută cu o cusătură ascunsă la degetul arătător îți poate asigura un control foarte bun al sârmei cu diametru mic, caracteristică acestui tip de sudare. De asemenea, mănușile de sudare ar trebui să îți permită să mânuiești eficient pistoletul de sudare TIG.

Un alt aspect de care este necesar să ții cont când alegi mănuși de sudură este mărimea. O dimensiune prea mică sau prea mare te va incomoda în timpul procesului de sudare, motiv pentru care nu trebuie să ignori acest considerent. Pentru a alege mărimea ideală, nu trebuie decât să măsori circumferința palmei, începând de la degetul arătător, nu de la cel opozabil. Conform ghidului de mărimi pus la dispoziție de Rebels Grup, următoarele măsurători corespund mărimilor de la S la XXL:

 • S – 190 mm;
 • M – 216 mm;
 • L – 229 mm;
 • XL – 241 cm;
 • XXL – 267 cm.

Așadar, în alegerea mănușilor de sudură este necesar să ții cont de calitatea produsului, procedeul de sudare și dimensiunile de care ai nevoie. Dacă ai nevoie de informații suplimentare pentru a alege mănuși de sudură potrivite sau alt tip de echipament de protecție, poți apela oricând pentru sfaturi la echipa Rebels Grup.

Rebels Grup este una dintre cele mai apreciate echipe de suport tehnic din România și se află în organizația unui distribuitor care activează în domeniul sudurii. Cei de la Rebels Grup dețin toate informațiile de specialitate din domeniul sudării, legate inclusiv de categoria echipamentului de protecție.

Coș de produse
Nu aveți produse în coș
Continuă cumpărăturile
0