Reparatii bloc motor fisurat

Vă propunem o soluție practică de reparare a fisurilor ce pot apărea la blocurile motor din fontă care echipează diferite mașini și utilaje.

Varianta 1 de reparație a piesei de fontă

Cea mai utilizata varianta pentru reparatia prin sudare a pieselor si a blocurilor motor din fonta fisurate este sudarea cu electrod invelit din aliaj Fe-Ni UTP 86 FN (tip E NiFe-Cl).

Cu acest electrod se poate suda o gama larga de tipuri de fonta cum ar fi: fonte gri lamelare EN GJL 100 – EN GJL 400, fonte nodulare EN GJS 400 – EN GJS 700, fonte maleabile EN GJMB 350 – EN GJMB 650.

De asemenea se preteaza si la sudarea eterogena intre diferite tipuri de fonte si otel.

Arcul de sudare este stabil iar imbinarea sudata are o rezistenta ridicata la fisurare se poate prelucra prin aschiere.

Varianta 2 de reparare a fisurilor

A doua varianta recomandata pentru acest gen de reparatii pe fonta si aplicatii speciale este sudare cu electrod de Ni UTP 8 (tip Eni-Cl).

Cu acest electrod se poate suda o gama larga de tipuri de fonta cum ar fi: fonte gri lamelare EN GJL 100 – EN GJL 400, fonte nodulare EN GJS 400 – EN GJS 700, fonte maleabile EN GJMB 350 – EN GJMB 650 precum si fonte a caror structura nu este cunoscuta sau piese din fonta care au fost supuse un timp indelungant la conditii severe de lucru.

De asemene se preteaza si la sudarea eterogena intre diferite tipuri de fonte cu otel, cupru si aliaje de cupru..

Materiale de adaos recomandate:

 

Tehnica de reparatie prin sudare a fisurilor aparute in blocurile motor din fonta include următorii pași

Curățarea și pregătirea zonei

  • Indepartarea partiala prin polizare sau craituire a materialului in lungul fisurii.
  • In cazul in care se indeparteaza material prin craituire (recomandam electrod de craituire UTP 82 AS) aceasta operatie va fi urmata de polizare pentru a fi siguri ca suprafata este curata fara reziduuri.
  • Canalul astfel obtinut trebuie sa aibe forma U in sectiune, zona adiacenta fisurii se va curate la luciu metallic prin polizare.

Stratul de bază

  • Oprirea propagarii fisurii prin sudarea capetelor (cordoane mici de 2-3 cm perpendicular pe directia fisurii) sau gauri date la capete
  • Se recomanda o preincalzire de max. 60-70C, cit sa putem tine mina goala deasupra piesei

Sudarea

  • Se incepe sudarea in pas de pelerin (rinduri trase, scurte de 2-3 cm) de la mijlocul fisurii catre margini. Pentru a reduce energia liniara se recomanda electrozi cu diametrul cit mai mic si curenti mici de sudare.
  • Imediat dupa sudarea unui rind acesta se ciocaneste cu un ciocan cu virf rotunjit pentru detensionare
Coș de produse
Nu aveți produse în coș
Continuă cumpărăturile
0