Sudarea cuprului

Cuprul si aliajele din cupru pot fi îmbinate prin sudare sau brazare. Cuprul nu este greu de sudat TIG, dar are unele proprietăți unice de care trebuie sa țineți cont. Cuprul este un conductor de căldură foarte eficient, astfel încât piesa de lucru se va încălzi rapid atunci când începeți să sudați, de aceea trebuie folosit un echipament de protectie adecvat.

Pregătirea suprafeței

Marginile ce urmează a fi sudate si suprafețele adiacente trebuie sa fie curățate de uleiuri, lubrifianți, vopsea, oxizi si alte impurități. Folosirea unei perii de sarma nu este o metoda potrivita de curățare deoarece facilitează apariția oxizilor. Înlăturarea impurităților ar trebui sa se facă prin  metode chimice sau abrazive.

Gazul de protecție are un rol important, argonul este preferat pentru sudarea TIG a grosimilor de pana la 1.5 mm iar heliul este preferat pentru sudarea secțiunilor de peste 1.5mm, deoarece, in comparație cu argonul, heliul determina o pătrundere mai mare si permite viteze de deplasare mai mari folosind același curent de sudare.

Tehnica de sudare – Sudura TIG

Sudarea cuprului TIG este potrivita la îmbinarea grosimilor de pana in 3.5 mm, însă și sudarea grosimilor mai mari este posibila utilizând echipamentul potrivit.

Cuprul este un bun conductor termic si necesita o cantitate mai mare de căldură pentru sudare, se poate ajunge pana la 300-400 de amperi pentru grosimile mai mari. Pentru a ajuta cuprul sa rămână suficient de fierbinte se poate efectua o preîncălzire la o temperatura cuprinsa intre 150 si 400˚C.

Trebuie evitata oscilația prea mare a pistoletului deoarece se expune marginea cordonului sudat gazelor atmosferice. De asemenea trebuie sa va mișcați rapid odată ce începeți sudura deoarece temperatura care face ca metalul de baza sa se topească se disipa foarte rapid. Dacă viteza de sudare este prea mare, cordonul tinde sa aibă o forma convexa și o lipsa de aliere. Dacă lucrați cu piese foarte subțiri, aveți grijă la deformare, brazarea poate fi o alegere mai bună. În cazul pieselor lungi sudura trebuie sa înceapă din interiorul piesei spre exterior iar răcirea cordonului trebuie sa se facă lent pentru a preveni apariția fisurilor.

Asigurați-vă că aveți o ventilație bună atunci când sudați TIG cupru, deoarece fumul de cupru produs prin sudare este toxic.

,

Electrozi de wolfram

, , ,

Sarma de sudura MIG

, , ,

Material de adaos MMA

, ,

Aparate de debitare cu plasma

, ,
Coș de produse
Nu aveți produse în coș
Continuă cumpărăturile
0