Sudarea tablelor de aluminiu de grosimi diferite

Am primit solicitarea unui client de a-i rezolva o serie de probleme apărute in cadrul procesului de fabricație: sudarea  tablelor de aluminiu de grosimi mari >15 mm cu table de aluminiu de grosime medie  – 6 mm prin procedeul MIG/MAG cu arc pulsat și material de adaos AlMg5.

Problemele enunțate de client se refereau la aspectul urât al cordonului de sudură, prezența numeroasă a porilor atât la suprafață cât și in sudură, zone unde nu reușea sa facă alierea (în special pe materialul de grosime mare), zone in care apărea deformarea materialului subțire (fiind influențat termic mai mult). La controlul cu radiații gamma majoritatea probelor erau respinse. Toate aceste deficiențe conduceau la operații suplimentare: polizarea-frezarea sudurilor neconforme și refacerea acestora.

 

Împreună cu colegul nostru Marian ne-am deplasat la sediul clientului, unde am constatat am adus ajustări procesului de fabricație.

Înlocuirea gazului folosit

La recomandarea noastră clientul înlocuit gazul folosit – Ar 5.0 – și a adus un tub de Helistar H50 (probele cu acest gaz au ieșit mult mai bune). Debitul de gaz era reglat la o valoare foarte mare (peste 20 l/min); am recomandat sa reducă valoarea debitului sub 15 l/min;

Pregătirea suprafețelor

Pentru aceste operațiuni au fost folosite discuri abrazive și scule așchietoare dedicate pentru aluminiu, dar, după polizare, suprafețele nu erau curățate cu aer comprimat și cu acetona.

Intensitatea curentului

Reglajul aparatului folosit era făcut la o valoare mult prea mică a intensității curentului iar impedanța era mult prea mare. Am ajustat aceste valori la parametri normali iar rezultatul a fost unul foarte bun. Marian le-a demonstrat sudorilor mișcarea de pendulare (dus-întors), mișcare ce ajuta atât la preîncălzirea materialului cât și la eliminarea oxidului de Al din baia de sudura.

Recomandări finale

  • Este de preferat să se efectueze o preîncălzire a materialului înainte de sudare, pentru a preveni apariția fenomenului de fisurare.
  • Începerea sudurii trebuie să se facă din zona unde materialul se poate încălzi mai ușor, spre zona mai greu influențabilă termic.
  • Odată ce a început sudarea la o piesa, sudorul trebuie să continue operațiile până la finalizare pentru a nu da voie materialului de baza sa se răcească.
Coș de produse0
Nu aveți produse în coș
Continuă cumpărăturile
0