Sudarea recipientilor pentru distilarea alcoolului

CAZANUL DE ȚUICĂ

 

 

 
Mulți experți în domeniu, dar și persoane care au folosit mai multe tipuri de cazane, recomandă cazanele din cupru. Principalul avantaj oferit de acest material este faptul că este un foarte bun conductor termic, iar bautura rezultată este una sigură și sănătoasă pentru consum.

Sudarea cuprului și a aliajelor de cupru cu electrozi înveliți este folosită pe scară foarte redusă, deoarece se obține dificil o sudură de calitate. Cuprul se sudează cu electrozi înveliți, în curent continuu, cu polaritate inversă, folosindu-se arce scurte. Se utilizează și preîncălzirea la 200-300ºC, iar la table groase până la 700ºC. În general, se sudează fără (sau cu foarte mici) pendulări.

 

Electrozi sudură de cupru/bronz - recomandam a se utiliza un electrod versatil care poate suda marea majoritate a aliajelor de cupru. Cele mai dese cazane de tuica sunt cele din cupru pur (99%Cu), dar am intalnit si alte versiuni din diferite derivate ale aliajelor de Cu.

Electrodul care il propunem este aliat cu staniu (pe langa cupru in procent de 94%), deoarece sudeaza orice tip cazan de tuica din cupru. Recomandam alegerea celui mai mic diametru si anume 2.5mm pentru a evita situatiile de perforare a tablei cazanului de tuica.

Curatati foarte bine zona ce urmeaza a fi sudata, conectati port-electrodul la borna (+) a aparatului de sudura, iar amperajul seteaza-l la 60 amperi. Tine electrodul intr-un unghi de 80-90 grade fata de piesa cazanului de tuica ce urmeaza a fi sudat si trage cordoane scurte cu atentie ca sa nu perforezi tabla de cupru. Incearca sa manevrezi cazului de asa natura ca suprafata de urmeaza a fi sudata cu electrodul sa fie intr-un plant drept (a se evita cordoane pe verticala).

Electrodul pe care il recomandam pentru sudarea cazanelor de tuica este : UTP 32 ( pentru cupru bronz ).

Baghete sudura de cupru - in cazul in care detii un echipament TIG si doresti ca sa repari propriul tau cazan de tuica cu sudura in argon, iti propunem o bagheta cu un continut mai mic de siliciu (aprox 1%) care se preteaza foarte bine in marea majoritate a aliajelor de cupru.

Pentru evitarea perforarii cazanului, la fel recomandam folosirea curentilor mici si alegerea unui diametru cat mai mic alt baghetei de cupru. Vom propune bagheta la 1.6*1000mm cu setarea echipamentului TIG la un amperaj cat mai mic cu folosirea unui gaz de 100% argon. De asemenea, folositi un debit de gaz de argon de aprox 7-9 litrii / minut.

Sarma sudura de cupru - anumiti sudori realizeaza reparatii ale cazanelor de tuica si cu ajutorul procedeului MIG cu sarma plina la rola. Ca si mai sus recomandam utilizarea celui mai mic diametru de sarma (recomandam 0.8/1.0mm) iar ca material al sarmei noi propunem un aliaj de tip CuSi3, deoarece se poate utiliza foarte usor si realizeaza sudari pe o gama larga de aliaje.

Folositi un gaz de protectie de 100% argon si reglati reductorul la un debit de 15 litrii pe minut.

Seteaza aparatul MIG-MAG la 22 Volti si foloseste o lungime libera a sarmei de aprox 8-10mm, iar viteaza de sudare sa nu depaseaza 7.5m/minut.

Baghete de alama cu flacara - daca mai sus, iti trebuia un aparat de sudura (MMA, TIG, MIG - in functie de procesul prin care vroiai sa sudezi), in cazul de fata iti trebuiesc butelii (acetilena + oxigen) ca sa obtii flacara pentru topirea baghetei care rezulta lipirea cazanului de tuica (brazare).

Procesul. Aceste baghete sunt acoperite cu flux decapant, iar procesul se mai numeste si alamire. Baghetele contin cupru respectiv zinc si reprezinta cea mai buna solutie de lipire a cazanelor de tuica fisurate sau crapate. Foloseste o flacara neutra la brenerul de brazare, deoarece temperatura de topire a baghetei de alama este undeva la 900 C.

tuica
Material conceput de: Cătălin Soporan

 Noi, ce am folosit:

 
Baghete de alama cu flux,  AF 210 sudura cu flacara oxiacetilenica. 

Procedeul clasic de sudare oxigaz.