Ce aparat de sudare să-mi cumpăr?

Datorită progreselor din tehnologie, astăzi există numeroase tipuri de aparate de sudare din care poți alege. Iar dacă te întrebi care este cel mai potrivit pentru tine, este necesar să știi că răspunsul depinde de foarte multe aspecte, de la stilul de sudare, până la caracteristicile tehnice ale aparatului și terminând cu nevoile tale și aplicațiile în care va fi folosit acest echipament. Luând aceste detalii în considerare, alături de multe altele, poți determina care este cel mai bun echipament de sudat pentru tine.

Două dintre cele mai cunoscute și des întâlnite tipuri de aparate de sudare sunt MIG-MAG și TIG-WIG, ambele fiind considerate versatile în ceea ce privește posibilitățile pe care le oferă. Iată câteva informații despre acestea, alături de avantajele de care vei putea beneficia dacă alegi să achiziționezi unul.

Aparate de sudare MIG-MAG

Aceste aparate de sudare sunt utilizare pentru procedee de sudare cunoscute sub numele de GMAW (Gas Metal Arc Welding). Acronimul MIG vine de la Metal Inert Gas (gaz inert metalic), iar MAG înseamnă Metal Active Gas (gaz activ metalic).

În cazul unui echipament de sudare MIG se va utiliza un gaz inert sau amestecuri de gaze (argon, heliu), pe când în cazul MAG se folosesc gaze active de protecție (CO2, sau amestec de CO2-argon).

În ambele cazuri, MIG sau MAG, se utilizează căldura creată între materialul de adaos, sârmă, și piesa de prelucrat, prin arc electric continuu. Cele două componente – electrodul și piesa – se topesc împreună, formându-se baia de metal topit. Ulterior, se produce fuziunea.

Cu un echipament de sudare MIG-MAG poți beneficia de avantaje precum:

  • potrivit pentru sudorii începători, fiind relativ ușor de folosit;
  • rapiditate;
  • economie;
  • potrivit pentru sudarea materialelor cu grosime mai mare;
  • o sudură curată, fără reziduuri.

Printre altele, un echipament de sudat MIG-MAG poate fi utilizat pentru materiale precum aliaje din aluminiu, oțel sau oțel inoxidabil.

Aparate de sudare TIG-WIG

Abrevierea TIG/WIG vine de la Tungsten Inert Gas/ Wolfram Inert Gas, iar tungsten și wolfram se referă la același tip de gaz inert utilizat în timpul sudării. O caracteristică specială a aparatului de sudare TIG/WIG este utilizarea electrodului tungsten, care nu se topește în timpul procesului de sudare.

Un aparat de sudare TIG-WIG aduce următoarele beneficii:

  • lipsa reziduurilor, fiind potrivit pentru aplicații în care acest aspect primează;
  • sudare precisă, de calitate superioară;
  • potrivit pentru sudarea materialelor cu o grosime mai redusă;
  • ideal pentru aplicații din domeniul auto și nu numai.

Dintre materialele care pot fi sudate cu un echipament de sudat TIG-WIG putem aminti aliajele din aluminiu, oțelul (inclusiv cel inoxidabil), dar și cupru, magneziu, alamă sau titan.

În comparație cu procedeul MIG-MAG, TIG este mai dificil de învățat. De aceea, un astfel de aparat de sudare este recomandat sudorilor cu mai multă experiență.

Am menționat la început faptul că, atunci când cumperi un aparat de sudare, este necesar să ții cont de mai multe aspecte. Pe lângă cele despre care am discutat deja, te sfătuim să mai ai în vedere și tipul materialelor de sudat, grosimea materialelor cu care vei lucra, cât de rapid vrei să îți desfășori activitatea sau sursa de curent disponibilă (de exemplu, trifazat sau monofazat).

Dacă ai nevoie de ajutor și consultanță de la profesioniști în alegerea unui echipament pentru sudare, contactează-ne! Echipa Rebels Grup îți stă la dispoziție cu sfaturi și informații, astfel ca tu să poți achiziționa aparatul care răspunde nevoilor tale.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*