Echipamente MIG-MAG
Procedeul de sudare MIG MAG se realizeaza prin topire, cu electrod fuzibil, in mediu de gaz protector. In cadrul acestui proces, aparatul de sudare profesional utilizeaza un fir metalic in scopul de a uni suprafetele, iar gazul protejeaza baia de metal topit de elementele care pot dauna calitatii cordonului de sudura.
[bg_collapse view=”link” color=”#003″ expand_text=”Arată mai mult” collapse_text=”Mai puțin” ]
Sudarea MIG MAG este apreciata de sudori datorita faptului ca, in urma procesului, rezulta o sudura rezistenta, fina si neteda. In plus, lipsa zgurii ii ajuta pe sudori sa urmareasca in permanenta evolutia procesului. De asemenea, un aparat profesional MIG MAG se manevreaza usor si poate fi folosit la o viteza mare de sudare.
In afara de un aparat profesional, pentru sudarea MIG MAG este nevoie si de butelie de gaz, reductor si furtunuri speciale pentru gazul utilizat de catre sudori.
Ce gaz se foloseste la sudarea MIG MAG?
In functie de materialul care urmeaza sa fie sudat, utilizatorii unui aparat de sudare MIG MAG au la dispozitie doua variante in cazul gazului utilizat: gaz inert (MIG) sau gaz activ (MAG).
Ca exemple de gaz inert se pot mentiona heliul, argonul, dar si amestecul dintre ele. Sudarea cu gaz inert este utilizata pentru a imbina materiale din cupru, magneziu, aluminiu sau titan.
Pentru procesele de sudare uzuale – de exemplu, piesele din oțel folosite în domeniul construcțiilor – sunt folosite de catre sudori aparate de sudare MIG MAG cu gaz activ. Gazul activ nu este altceva decat dioxid de carbon. In unele situatii, se foloseste un amestec de argon cu dioxid de carbon.
In functie de tipul pieselor sudate sau de specificul zonei in care se desfasoara procesul, pentru sudori exista posibilitatea de a regla debitul de gaz inert sau activ care circula prin pistolet. Fluxul de gaz se regleaza si in concordanta cu diametrul duzei care este montata pe pistolet.
[/bg_collapse]